W upalnie dni ogromną popularnością cieszą się obecnie mrożone desery oraz lody, dają one mnóstwo przyjemnego orzeźwienia. Ostatnie lata to bardzo duży wzrost popularności granity, czyli deseru pochodzącego z upalnej Sycylii. Pierwotnie granita była wytwarza wyłącznie z trzech składników, czyli soku cytrynowego, cukru i wody. Po wychłodzeniu całości do ujemnej temperatury z wody robią się małe kryształki lodu, i właśnie taka postać jest bardzo charakterystyczna dla tego deseru.
Obecnie liczba smaków w zasadzie jest nieograniczona, chociaż rzecz jasna nadal klasyczną wersję można kupić. A do robienia granity używane są dedykowane maszyny zwane granitorami, i to dla wielu osób może być ciekawym sposobem na naprawdę dochodowy biznes. Do wystartowania z jakim nie trzeba wcale jakiś dużych finansowych nakładów, bowiem mając kilkanaście tysięcy złotych bez problemów da się zacząć.
Po pierwsze potrzebny będzie jakiś dobry granitor, i tu na pewno postawić od razu warto na urządzenie o lepszych parametrach. Trzeba będzie za nie co prawda zapłacić nieco więcej, lecz zapewni ono większą wydajność i przydatne funkcjonalności. Oprócz granitora niezbędne także będą różnego rodzaju akcesoria, takie jak na przykład opakowania do granity. Te warto kupić w większej ilości, tak żeby ich nie brakło w połowie słonecznego dnia, przy ciągnącej się kolejce. Jeżeli ktoś by chciał serwować jeszcze coś innego, to przydać mu się może podgrzewacz do sosu, który także powinien mieć dobrą jakość.
+Tekst Sponsorowany+