Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są podstawowe odmiany i rodzaje mozzarelli z Włoch

Miłośnicy kuchni włoskiej nie wyobrażają sobie jej raczej bez wyśmienitej mozzarelli pochodzącej z właśnie tego kraju. Ten popularny gatunek sera spotkać można w większości sklepów, ale przeważnie to będą mniej lub bardziej dobre podróbki. Tak zwana mozzarella produkowana jest przez liczne firmy, niektórym się to nawet nieźle udaje, ale jedynie prawdziwa mozzarella włoska smakować będzie tak jak należy. Stanowi ona nieodłączny składnik każdej pizzy, niejednokrotnie dodaje się też ją do różnych innych gorących dań czy też sałatek. Większość z nas kojarzy ją przede wszystkim z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek znajdujących się w woreczku z zalewą. Ser ten ma delikatny smak i konsystencję, najczęściej też posiada biały kolor. Jeśli jest dobrej jakości, to przy rozrywaniu pojawiać się będą charakterystyczne strzępienia.

Sprzedawaną w sklepach mozzarellę produkuje się przede wszystkim z mleka krowiego, ale we Włoszech wykorzystuje się też do tego mleko pochodzące od bawolic. Obecnie ta odmiana sera zwie się mozzarella buffala i zaczyna się cieszyć rosnącym zainteresowaniem. Niewiele osób jednak wie, że zaczęto go wytwarzać już w dwunastym wieku, tyle że w którymś momencie przestał być ceniony. Z uwagi na sporo większą zawartość tłuszczów w bawolim mleku mozzarella buffala posiada bardzo charakterystyczny, lekko kwaśnawy smak, a jednocześnie jest naprawdę bogata w różne odżywcze składniki.

Mozzarelle wytwarzane z mleka krów oferowane są też we Włoszech w innych odmianach. Według sporej ilości osób świetny smak ma mozzarella burrata. Na etapie produkcji w kulce się robi niewielką kieszonkę, do której wlewana jest śmietanka. Na zewnątrz ten rodzaj sera wygląda dokładnie tak samo co klasyczny, ale po rozkrojeniu będzie się z niego wylewać półpłynna zawartość. W związku z tym że jego smak jest bardzo łagodny i maślany, to stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Jednak najbardziej ceniona wśród wielbicieli włoskiej kuchni jest mozzarella fior di latte. Wytwarzana jest ręcznie przez lokalnych rzemieślników, według tradycyjnych przepisów sprzed lat.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz