Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Krótki opis najbardziej popularnych odmian sera mozzarella

Miłośnicy potraw z Włoch doskonale wiedzą, że ich smak w dużym stopniu zależy od zastosowanych składników. Prawdziwe produkty włoskie oryginalne często nie będą pochodziły z dużych fabryk i taśmowej produkcji, a są wytwarzane przez lokalnych, niewielkich rzemieślników. Rzecz jasna według tradycyjnych receptur, które się przekazuje z pokolenia na pokolenie.

Również to dotyczy mozzarelli, jakie w wielu przepisach są po prostu niezastąpione, w tym tak lubianej przez każdego pizzy. Ten wyjątkowy w smaku ser produkowany jest rzecz jasna w wielu krajach, lecz przeważnie będzie mu daleko do oryginału. Wynika to zarówno z jakości używanego do produkcji mleka, jak również pilnie strzeżonych tajemnic tworzenia. Najbardziej obecnie popularna mozzarella włoska robiona jest z krowiego mleka. Przeważnie ma kształt niewielkich, spłaszczonych kulek, znajdujących się w serwatce. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a przy rozrywaniu pojawiają się charakterystyczne strzępienia.

Sprawdza się doskonale jako dodatek do dań na ciepło czy sałatek. Lecz jeżeli ktoś szuka jeszcze lepszych smakowych doznań, to ma dwie opcje do dyspozycji. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka specjalnego gatunku bawolic. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten rodzaj sera posiada nieco głębszy, z odrobiną kwaskowatości smak. Z kolei mozzarella burrata jest niezwykle delikatna i maślana, zawdzięcza to dodaniu odrobiny śmietany, znajdujące się w charakterystycznej kieszonce.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz