O smaku wielu popularnych potraw, na przykład takich jak pizza będą tak naprawdę decydować detale, takie jak chociażby zastosowane do wytworzenia składniki. Ale żeby tak faktycznie było, to trzeba ją zrobić z odpowiedniej jakości mąki i reszty dodatków, w tym mozzarelli. Ten gatunek sera jest produkowana przez wiele firm w różnych krajach, lecz jedynie mozzarella włoska będzie smakować rzeczywiście tak, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Bierze się to z kilku rzeczy. Przede wszystkim bez względu na odmianę tego sera, a Włosi mają ich kilka, wszystkie są wytwarzane według tradycyjnych, przekazywanych między pokoleniami przepisów.
Najlepsze sery, takie jak mozzarella fior di latte, są wytwarzane w skomplikowanym procesie, wymagającym dużej wiedzy i doświadczenia, oraz najlepszej jakości mleka. W przypadku klasycznych, najpopularniejszych mozzarelli będzie to krowie mleko, lecz w ostatnim czasie wróciło także do łask mleko bawole. Ma ono w sobie dużo większą ilość tłuszczu, dlatego wytwarzana z niego mozzarella buffala charakteryzuje się delikatnym, lekko kwaskowym smakiem. Jeśli ktoś chce posmakować jeszcze innych rzeczy, to interesującą opcją dla niego może być mozzarella burrata. Przy jej produkcji do każdej z kulek dodawana jest niewielka ilość śmietanki. Z tego też powodu po rozkrojeniu ze środka wypływa delikatna masa, a całość przypomina swoim smakiem masło, skąd zresztą wzięła się przecież ta nazwa. Aktualnie włoskie mozzarelle spotyka się coraz częściej w sklepach spożywczych, dlatego raczej nie będzie żadnego problemu z ich kupieniem.
+Tekst Sponsorowany+