Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Opis najpopularniejszych włoskich serów mozzarella

Chyba żadna oryginalna pizza nie może się obejść bez składników o dobrej jakości. Tu nie da się pójść na kompromisy, jeżeli rzeczywiście smak jej ma być taki jak we Włoszech, to należy dopilnować tego, aby się znalazły na niej jedynie produkty włoskie oryginalne. Dotyczyć do będzie zarówno sosu pomidorowego raz mąki, jak też użytych serów. Rzecz jasna podstawą będzie tutaj wyjątkowo smaczna mozzarella włoska, robiona wyłącznie z mleka krów pasących się na włoskich łąkach.

Mozzarellę oczywiście wytwarza się w innych miejscach, lecz każdy kto zna się chociaż trochę na dobrym jedzeniu, od razu dostrzeże różnicę w tym, jak smakuje. Ten gatunek sera jest bardzo charakterystyczny i ciężko go pomylić z innym. Ma postać kulek o kilkucentymetrowej średnicy, które są sprężyste i miękkie. Przed sprzedaniem kulki te są pakowane do foliowych torebek i zalewane serwatką, dzięki czemu zachowują odpowiednią świeżość i nie wysychają.

Taką mozzarellę można użyć oczywiście do pizzy, ale też świetnie się sprawdza w formie dodatków do sałatek czy kanapek. Jeżeli ktoś chciałby spróbować jakiś innych odmian mozzarelli, jakie są robione we Włoszech, to na pewno posmakuje mu produkty włoskie oryginalne. Przez dodatek śmietany na etapie produkcji ma ona lekko maślany smak i płynne wnętrze. Bardzo ciekawa jest również mozzarella buffala, mało jeszcze popularna w naszym kraju. Z kolei ją robi się z mleka bawolego, przez to że jest ono bardziej tłuste, to ser posiada delikatnie kwaskowy, charakterystyczny smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz