Włoska kuchnia od wielu lat cieszy się bardzo dużą popularnością, mało jest osób które nie zjedzą pysznej pizzy czy spaghetti. Ta popularność ma też przełożenie na robione zakupy, szczególnie jeśli będzie chodzić o produkty włoskie oryginalne. Osoby lubiące gotować doskonale wiedzą, jaki wpływ na smak i jakość potrawy mają użyte składniki, dlatego też chętnie używają tych naprawdę dobrych. A powszechnie jest wiadomo, że przykładowo mozzarella włoska nie ma żadnej konkurencji, zwłaszcza że w sklepach można dostać jej kilka rodzajów.
Oczywiście największą popularnością cieszy się tradycyjna, pod postacią spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Świetnie się ona sprawdza w formie dodatku do sałatek i na kanapki, lecz żadna pizza również bez niej nie może być zrobiona. Mozzarella tradycyjna robiona jest z mleka krów, przez co ma delikatny aromat i smak. Jeśli ktoś chciałby wypróbować coś mniej znanego, to na pewno na jego talerzu znaleźć się powinna mozzarella buffala.
W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten gatunek sera jest produkowany z mleka bawolego. Początkowo nie był ceniony, ale obecnie posiada całkiem spore grono zwolenników. Przed dużą zawartość tłuszczu smak tej odmiany jest kwaskowy. Ciekawie będzie się też prezentować w smaku mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka będzie ona przypominać klasyczną mozzarellę, ale dzięki specjalnemu procesowi wytwarzania we wnętrzu znajduje się niewielka ilość śmietanki, zapewniająca temu serowi maślany, wyśmienity smak.
+Tekst Sponsorowany+