Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są popularne odmiany włoskiego sera mozzarella

Pizza to danie, jakie chyba wszystkim smakuje, dlatego też jest ona popularna na całym świecie. Tajemnica smaku tej potrawy tkwi przede wszystkim w odpowiednio przyrządzonym cieście, ale równie istotne także będą odpowiednie składniki. A wśród nich trzeba zwrócić szczególną uwagę na ser, kucharze z Włoch wykorzystują tu przede wszystkim mozzarellę.

Klasyczna mozzarella włoska ma delikatny smak, posiadając jednocześnie ciągnącą się, sprężystą konsystencję. Mimo że pozornie wykonanie jej nie będzie stanowiło poważniejszego wyzwania, to tak naprawdę sytuacja inaczej wygląda. Aby faktycznie ten ser posiadał taką strukturę i smak jakich się od niego oczekuje, to trzeba ogromnie dużo praktyki i doświadczenia. Dlatego jeżeli nawet się zobaczy w sklepach jakieś sery wykonane przez różne lokalne firmy, to nie będą one raczej smakowały tak jak produkty włoskie oryginalne.

Z tego też powodu do dobrej pizzy nie stosuje się raczej serów o wątpliwym smaku, a jedynie pochodzące z Italii. Najczęściej wybierana przez kupujących mozzarella jest produkowana z krowiego mleka, przez co smak jej jest bardzo delikatny. Ale rodzajów mozzarelli jest jeszcze kilka, i coraz częściej można je kupić również w naszych sklepach. W ostatnich czasach rosnącym zainteresowaniem także się cieszy mozzarella burrata, zawierająca dodatek śmietanki. Ta jest dodawana podczas produkcji, przez co w kulce tworzy się nieduża torebka o ciekłej zawartości.

Kulki tej mozzarelli z zewnątrz wyglądają jak zwykłej, ale po przecięciu wypłynie z nich ciecz o maślanym smaku. Spróbować również warto mozzarelli wyrabianej z prawdziwego mleka bawołów, jaka uważana jest aktualnie za ser o najwyższej jakości. Wytwarzana przecież od lat mozzarella buffala dopiero dość niedawno zyskała taki status, bo wcześniej ceniona zbyt mocno nie była. Bawole mleko ma w sobie znacznie większą zawartość tłuszczu, z takich też powodów sery wytwarzane z niego mają charakterystyczny, lekko kwaskowy smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz