Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Na jakiej zasadzie działają urządzenia zwane granitorami

Wymyślono ją w upalnej Sycylii, skąd w szybkim tempie zyskała dużą popularność w południowej Europie. Obecnie w upalne, letnie dni bije rekordy popularności również u nas, zachęcając do kupienia niezwykłym smakiem i orzeźwieniem. Granita, bo to właśnie o niej mowa, stała się wakacyjnym hitem sprzedażowym we wszystkich miejscowościach wypoczynkowych, ale też z powodzeniem zrobić ją można w domu. Do jej przyrządzania wykorzystywane są specjalne urządzenia zwane ganitorami, które działają na bardzo prostej zasadzie. Standardowy granitor składa się z jednego lub kilku pojemników, w których znajdują się łopatki mieszadeł. Do wnętrza pojemników wlewa się wodę z dodatkiem różnych składników, całość jest mieszana i chłodzona. Tym sposobem konsystencja deseru nie będzie ani całkiem zamrożona ani płynna, można w niej wyczuć malutkie kryształki lodu.

Z tego też powodu taki deser po nalaniu do opakowania do granity można albo pić przez rurkę, albo wręcz jeść łyżeczką. Granitory przeważnie mają ustawioną temperaturę w okolicach minus kilku stopni, co umożliwia utrzymywanie takiego stanu. Dokładnie taka też będzie temperatura serwowanego deseru, i stąd się właśnie bierze jego duża popularność. W upalny dzień naprawdę się można bardzo dobrze schłodzić, co przecież wielu ludzi robi bardzo chętnie. Granity na Sycylii były robione tylko z trzech składników, to znaczy wody, cukru i soku z cytryny. Wersję klasyczną oczywiście w dalszym ciągu się znajdzie, ale obecnie dostępnych wersji smakowych jest naprawdę dużo.

Dużą popularnością się cieszą sorbety, wykonywane na naturalnych owocowych sokach, lecz granitory można także używać do przygotowywania wielu innych napojów mrożonych, na przykład kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzają się one na najróżniejszych imprezach plenerowych, lecz również w barach, kawiarniach czy food truckach. Zadowoleni z tego sprzętu będą też wielbiciele dobrego alkoholu, ponieważ za ich pomocą można robić pyszne drinki, a jeżeli ktoś dokupi podgrzewacz do sosu, to również i ciekawe desery.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz